Blog over witgoed

Waarom je led downlight zoe moeten aanschaffen

Led downlight

De evolutie op de lampenmarkt is volop bezig. Het verbod op de gloeilamp heeft ervoor gezorgd dat vele andere soorten, vooral duurzame lampen aan terrein winnen. Een van de populairste lampen op dit moment zijn led lampen. Led verlichting is duurzaam en gaat veel langer mee. Heel populair is tegenwoordig het gebruik van led downlight. Led downlight is niet meer dan een ander woord voor Led inbouwspots. Led downlight staat mooi in bijna elke ruimte in je woning, doordat alle bedrading en eventuele accu netjes achter het plafond zijn weggewerkt. Dit geeft dus een nette afwerking. Daarnaast is led verlichting ideaal om op een dimmer aan te sluiten. Zo kan je de sterkte van het licht zelf simpel bedienen.


Eigenschappen led verlichting

De naam led is een afkorting van Light Emitting Diodes. Een led downlight is dus opgebouwd uit een groep van led lampen, wat gezamenlijk de lichtbron vormt. Het aantal led tezamen bepaald de lichtsterkte, de stralingshoek en de kleur. De techniek is volstrekt anders dan de klassieke lichtbronnen die wij kennen. In het begin bestond led verlichting bekend om het koele witte licht. Tegenwoordig zijn er ook warmere kleuren beschikbaar zoals neutraal wit en warm wit. Nieuw is dat er ook led lampen ontwikkeld worden met gekleurd licht. Je kan dus ook een led downlight installeren met een ander kleur wit of een combinatie van instelbare kleuren. 


Soorten led verlichting

Er zijn diverse soorten led verlichting die we kunnen indelen in drie groepen:

• Power led's – Hier draait het om de fotonen. Fotonen herkennen wij met onze ogen als licht. De hoeveelheid fotonen die een ledlamp produceert bepaald dus de sterkte van het licht. Het kenmerk van power led's is dat het meer fotonen produceert dan andere soorten led's en daardoor ook een veel grotere lichtsterkte hebben.

• SMD led – Deze led soort staat bekend om het formaat. Dit zijn namelijk kleine ledjes die direct op de printplaat zijn geïnstalleerd en dus geen verdere verpakking nodig heeft. Deze led's worden vaak gezien in led strips.

• COB led – Deze led's worden groepsgewijs op een aluminium printplaat gemonteerd, waardoor er een zeer hoge lichtopbrengst is. Deze led's worden vaak terug gezien in led verstralers.


Wat zijn de voordelen van een led downlight?

• Ten opzichte van klassieke verlichting is de led lamp maar liefst 80% zuiniger.

• De levensduur is rond de 50.000 branduren t.o.v. 2000 bij klassiek verlichting.

• Een led downlight kan je gewoon aanraken, het produceert nauwelijks hitte.

• Led downlight kan tegen een stootje en is schokbestendig.

• Je hebt direct het juiste licht. Een ledlamp hoeft niet op te warmen.

Inmiddels benieuwd naar waar je bovenstaande ledverlichting kunt kopen? Kijk dan eens op LED-Power.nl